,

,
Havası En Serin, Temiz ve Mis Kokulu Köy

8 Kasım 2015 Pazar

Körpeli Köyü Çiftçilikde Gelişme

   1940-1950'lerde harman zamanı iki ay kadar sürerdi. Çünkü o zamanlar, buğday ve arpalar orakla el gücüyle yolunur ve sadece yolma birkaç  ay kadar sürerdi. O zamanlar köylüler gün doğarken tarlaya gider, gün batımında evlerine dönerlerdi.
Daha sonra 15 gün kadar at ve öküz arabaları ile yolunan buğday ve arpalar harman yerine getirilir.Harman yerine getirilen buğday,arpalar altı çakmak taşlı öküz ve atlarla çekilen  düven ile saman haline getirilirdi. Bu iş üç dört  gün sürerdi. Daha sonra bu saman rüzgarlı havada yaba ile savrularak buğday ve arpaların taneleri bir tarafa samanlar bir tarafa ayrılırdı. Daha sonra bu taneler fırıt ve ip çuvallara konularak eve getirilirdi. Evlerde buğday ve arpayı depo etmek için ambarlar vardı.
 1970'lerden sonra ise köyümüze traktörün girmesi ile hem çift sürmede hemde harman işlerinde traktörler kullanılmaya başlandı. Atlarla, öküzlerle  bir günde en fazla iki dölüm tarla sürülürken, traktörle bir günde 15-20 dölüm tarla sürülür hale geldi. Bunlar çiftçilerin işini kolaylaştırdı.
 1975'lerden sonra ise tarlada biçilen saplar öküz arabasıyla veya traktörle harman yerine getirilip patozla saman yapılır oldu.
 Günümüzde ise biçerdöverler ile bir iki  günde biçilip, saman makineleri ile saplar samana çeviriliyor. Arpa ve buğdaylar ambara aktarılıyor.Eskilerde iki üç ay kadar süren harman şimdilerde birkaç günde biter oldu. Hemde eskisi kadar insan gücüne gerek kalmadan.
Anlatan: Nurullah KARAKAŞ



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder